Rating stars 4.5

Klanten geven ons een 

9,2 volgens 

1176 beoordelingen kiyoh
23/11/2022

Voetbalstad Berlijn

In deze serie blogs nemen we je mee naar de mooiste, beste, grootste voetbalsteden in Europa. Wat is er te zien, te doen, en natuurlijk, welke voetbalclubs er in de stad te vinden zijn. De vorige blog was over Milaan. Voetbalstad van de week is Berlijn! Als hoofdstad van Duitsland een stad die je echt eens bezocht moet hebben, niet alleen voor het voetbal. 

De clubs
Berlijn is de thuishaven voor 2 Duitse clubs, zijnde Hertha BSC en Union Berlin. Hertha BSC speelt in het Olympiastadion, met een capaciteit van 74,475. Dit maakt het het grootste stadion in Duitsland als het gaat om zitplaatsen. Het Signal Iduna Park van Dortmund en de Allianz Arena in München zijn wellicht groter in totale capaciteit, maar die hebben ook staanplaatsen. Hertha speelt in het Olympiastadion sinds 1963.  
Waar heeft Hertha BSC zijn naam aan te danken? Hertha heeft zijn naam te danken aan een van de vier oprichters. Niet omdat die Hertha heette, maar omdat hij onlangs samen met zijn vader een tripje op een boot had gedaan. En die boot heette dus Hertha! BSC staat dan weer voor Berliner Sport-Club. Voor de beschikbare Hertha BSC tickets klik je hier!

Union Berlin speelt in het Stadion An der Alten Försterei. Dat betekend zoveel als, Stadion aan het oude bosgebouw. Dit stadion heeft een totale capaciteit van zo’n 22.000 supporters. In Duitsland staat Union Berlin ook beter bekend als Die Eisernen, de Ijzeren. 
Het stadion van Union is internationaal bekend, al is het alleen al voor het kerstzingen wat er in December gebeurd. Jaarlijks komen er duizenden mensen, voetbalfan of niet, samen in het stadion om kerstliedjes te zingen. Het Weinachtssingen begon in 2003 met een groepje van 89 fans, die samenkwamen om kerstsfeer te verspreiden. Dit is onwijs uitgebreid, in 2019 kwamen er bijna 30.000 mensen op dit evenement af. Er wordt glühwein gedronken, kaarsjes gebrand en een combinatie van kerstliederen en voetbal liederen gezongen. Voor alle beschikbare Union Berlin tickets klik je hier


De stad
Berlijn heeft als hoofdstad van Berlijn natuurlijk veel culturele hotspots, maar je kunt er ook goed uitgaan. Berlijn heeft veel grote clubs, met name techno. De meeste clubs zitten in het oosten van de stad. Er zijn een aantal clubs die liever niet veel toeristen binnen laten, om zo de ‘echte’ sfeer in zo’n club te behouden. Maar dit is met name in de grootste clubs van toepassing, vaak is er in een kleinere club geen probleem als je niet Duits bent. De clubs in Berlijn hebben geen officiële sluitingstijd, wat soms in de praktijk erop neerkomt dat een club tot maandagavond non-stop open blijft. Mocht je daar geen zin in hebben, het openbaar vervoer rijd vaak 24 uur per dag.

Buiten de clubs om is er ook veel historie in de stad, met name omdat de stad natuurlijk ooit opgesplitst was in Oost en West Berlijn. Rondom dit thema zijn er vele musea in de stad. Heel interessant en zeker de moeite waard.

Populair in Duitsland is natuurlijk de currywurst, en geloof het of niet, maar Berlijn had zelfs een museum gewijd aan deze snack. Jaarlijks trok dit museum zo’n 350,000 bezoekers! Helaas is dit museum sinds 2018 gesloten, maar het geeft wel aan wat voor een liefde er is voor de currywurst. Alles kan in Berlijn, en dus ook een currywurstmuseum! 

Bereikbaarheid
Berlijn ligt op een kleine 7 uur rijden vanaf Utrecht. Prima te doen dus! Als je liever niet over de Duitse Autobahn rijd, is de trein ook een goede optie. Je bent een uurtje sneller midden in de stad, en heb geen gedoe met parkeren en benzine. Uiteraard kun je ook vliegen , maar dit is dan weer relatief duur, omdat het een zeer korte afstand is. En onhandig, omdat je natuurlijk enkele uren van te voren al aanwezig moet zijn op het vliegveld. 

Wil je als eerste op de hoogte gebracht worden wanneer wij weer tickets beschikbaar hebben voor clubs in Berlijn? Schrijf je dan in voor de Voetbaltrips Nieuwsbrief.